Podejmując decyzję rozpoczęcia prowadzenia własnego punktu gastronomicznego, trzeba najpierw zaopatrzyć się w wiele potrzebnych akcesoriów. Będą one różne, w zależności od prowadzonej działalności i od wielkości punktu gastronomicznego.

Aby móc poprowadzić lokal gastronomiczny, należy zaopatrzyć go w potrzebne sprzęty i urządzenia. Wśród najbardziej popularnych, wymienić można: chłodziarkę, zamrażarkę, zmywarkę, urządzenia grzewcze, rozdrabniające, frytkownice czy piecyk do zapiekanek. Rodzaj tych sprzętów należy dostosować do wielkości i charakteru planowanego punktu gastronomicznego. Oglądając dostępne akcesoria, należy więc zwrócić uwagę na ich rozmiar, ale również pojemność i stopień energooszczędności. Jeżeli sprzęt będzie wystawiony w widocznym miejscu, powinien również dobrze się prezentować i dopasowywać do wystroju wnętrza.

Regały gastronomiczne – jak wybrać?

Oddzielną kategorię stanowią regały gastronomiczne. Warto zadbać o to, aby były one estetyczne, trwałe i wytrzymałe. Wszystkie te wymagania spełniają regały wykonane ze stali nierdzewnej. Są trwałe, bo nie ulegają korozji, mogą więc służyć przez wiele lat. Dodatkowo blaty, wykonane ze stali nierdzewnej, nie nagrzewają się, nawet wówczas, gdy położy się na nich gorące naczynie. Regały te są bardzo wytrzymałe, a ich dodatkową zaletą jest prostota wykonania, która sprawia, że są łatwe w utrzymaniu czystości.

Regały gastronomiczne firmy Metro

Słynna na całym świecie firma Metro powstała w 1929 roku. Jej siedzibą jest Wilkes-Barre w Pensylwanii. Produkuje ona wysokiej jakości regały, które mają szerokie zastosowanie w punktach gastronomicznych, sklepach spożywczych, zakładach przemysłowych oraz w laboratoriach i placówkach opieki medycznej. Firma posiada również specjalną linię produktów przeznaczonych do użytku domowego. Dzięki regałom firmy Metro, można przechować dużo towaru, nie tracąc miejsca do pracy. Bardzo praktycznym i funkcjonalnym rozwiązaniem są regały gastronomiczne druciane, pokryte powłoką antybakteryjną oraz warstwą, chroniącą je przed zarysowaniem. Regały te idealnie sprawdzają się w magazynie spożywczym, komorze chłodniczej czy kredensie. Osoby zainteresowane regałami do branży spożywczej, gastronomicznej i handlu, firmy Metro, znajdą potrzebne informacje i szczegóły pod adresem metroregaly.pl.

Regały gastronomiczne mogą być wykorzystane w różny sposób, na przykład jako miejsce do wykładania potraw, przeznaczonych do wydania, do odkładania brudnych naczyń, do przechowywania akcesoriów kuchennych itp. Profesjonalne regały, służące jako wyposażenie gastronomii, często nie są mocowane na stałe, ale wyposażone w kółka. Dzięki temu bez problemu można je przestawiać w różne miejsca. Takim regałem m.in. bardzo łatwo jest przetransportować brudne naczynia na zaplecze.